> Hoe werkt het?

Kies je rondleiding

Hieronder vind je het volledige aanbod van onze rondleidingen. Deze worden gegeven door enthousiaste professionele rondleiders. Op al deze rondleidingen zijn de algemene voorwaarden van toepassing.

Vrouwen in het Rijksmuseum
(voor volwassenen)

Wie zijn die machtige, statige, rijke, schone, tragische, moedige, bevallige en wijze vrouwen die je aankijken vanaf de portretten in het museum? Van Elisabeth Bas tot Maria Trip, ze hebben stuk voor stuk een bijzonder verhaal. En hoe werd er eigenlijk naar de vrouw gekeken in de Gouden Eeuw? Tijdens deze rondleiding ontmoet je er een paar: kennismakingen om nooit te vergeten.

Woensdag 2 januari, 12:00 – 13:00 (in het Engels) door Elena Beckman
Donderdag 3 januari, 15:00 – 16:00 (in het Nederlands) door Thijs Gerbrandy
Reserveren

 

Lekkerbekken in het Rijksmuseum
(voor volwassenen; in het Nederlands)

Glanzende oesters, exotisch fruit en kazen die je bijna kunt ruiken: sommige 17de-eeuwse kunstenaars waren zo goed in het schilderen van eten, dat bezoekers nog altijd staan te watertanden voor hun werken. Tijdens deze rondleiding leer je over de herkomst van al dat lekkers en de verrassende eet- en drinkgewoontes van de Gouden Eeuwers.

Woensdag 2 januari 15:00 – 16:00 door Carien Kanters
Zaterdag 12 januari 12:00 – 13:00 door Elke Kuiper
Reserveren

 

Rembrandt: meester van licht en donker
(voor volwassenen; in het Nederlands)

Als geen ander experimenteerde Rembrandt met licht en donker. Zijn zelfportret op jonge leeftijd toont zijn gezicht  bijna helemaal in de schaduw. De Nachtwacht lijkt door de lichteffecten haast driedimensionaal. Wie was deze eigenzinnige schilder? U hoort er alles over, in deze rondleiding over een van Nederlands beroemdste schilders.

Donderdag 3 januari 14:30 – 15:30 door Bo Bojoh
Zondag 27 januari 12:00 – 13:00 door Jorinde ten Berge
Reserveren

 

Goed doen in het Rijksmuseum
(voor volwassenen; in het Nederlands)

Overal in het museum zijn kunstwerken over naastenliefde te vinden. Men liet goede daden maar al te graag vastleggen – om een plaatsje in de hemel veilig te stellen, om te laten zien dat men wel wat kon missen of omdat goed voorbeeld doet volgen. En wist je dat het gebouw zelf ook over naastenliefde vertelt?

Vrijdag 4 januari, 15:00 – 16:00 door Margreet Koeman
Reserveren

 

Frans Hals in het Rijksmuseum
(voor volwassenen; in het Nederlands)

Frans Hals is een van de bekendste Nederlandse schilders uit de zeventiende eeuw. Maar wist je dat hij een immigrant was? Als jong kind verhuisde hij met zijn ouders van Antwerpen naar Haarlem waar hij zich ontwikkelde tot veelgevraagd schilder van schuttersstukken en portretten. Tijdens deze tour leer je alles over de schilder die zo beroemd is geworden om zijn vlotte penseelstreek en levendige weergave van mensen uit alle lagen van de samenleving.

Vrijdag 4 januari 14:30 – 15:30 door Maartje van Peijpe
Reserveren

 

Arm en Rijk(s) in het Rijksmuseum
(voor volwassenen; in het Nederlands)

Het lijkt soms wel of iedereen in de Gouden Eeuw stinkend rijk was, maar niets is minder waar. Tijdens deze tour leer je ook de minder gefortuneerden kennen: de arme sloebers, de dronkaards, de havenarbeiders, de keuterboertjes. Aan de hand van hun verhalen leer je hoe Nederland omging met de verschillende sociale klassen. Ook in andere eeuwen had de samenleving zijn rafelrandjes. Ze zijn te vinden in het Rijks, als je maar goed genoeg zoekt…

Zaterdag 5 januari 14:30 – 15:30 door Marjorie van Beekum
Zondag 20 januari 12:00 – 13:00 door Caroline de Graaf
Reserveren

 

Liefde in het Rijksmuseum
(voor volwassenen; in het Nederlands)

Alles draait om liefde – in het Rijksmuseum is dat niet anders. Boek deze romantische rondleiding voor een flinke dosis kuise liefde, hoofse liefde, bloeiende liefde en misschien een klein beetje liefdesverdriet. Ook ideaal voor wie de kunst van het verleiden wil afkijken.

Zaterdag 5 januari 15:00 – 16:00 door Anna Martens
Zondag 20 januari 13:00 – 14:00
Reserveren

 

Met kinderen naar het Rijksmuseum
(voor families met kinderen vanaf 6 jaar; in het Nederlands)

Deze rondleiding is perfect als je kinderen wilt meenemen naar het museum: de verhalen die de gidsen vertellen, zijn leuk voor jonge én oudere bezoekers. Ontdek samen de schatten van over de hele wereld die in het museum te vinden zijn.

Zondag 6 januari 14:30 – 15:30 door Roos Verkleij
Zaterdag 12 januari 13:00 – 14:00 door Morena van der Duin
Reserveren

 

Roddel en achterklap in het Rijksmuseum
(voor volwassenen; in het Nederlands)

Waarom sneed Vincent van Gogh zijn oor af, en was admiraal Michiel de Ruyter echt zo dapper? De geschiedenisboeken staan vol verhalen over onze vaderlandse helden. In deze rondleiding worden geheimen onthuld en vallen reputaties aan diggelen. Liefhebbers van sappige, historische verhalen zullen ervan smullen!

Zondag 6 januari 15:00 – 16:00 door Michelle Heemeijer
Reserveren

 

IJdelheid in het Rijksmuseum
(voor volwassenen; in het Nederlands)

De rijke burgers in de 17e eeuw pronkten graag met hun kleding gemaakt van exclusieve stoffen en hun dure kanten kragen. Maar wat dragen de mannen op de Nachtwacht nou precies? En hoe kwamen de geportretteerde dames aan die bevallige blosjes op hun wangen? Tijdens deze tour over mode en schoonheid leer je hun geheimen kennen.

Zondag 13 januari 13:00 – 14:00 door Marion Hamburg
Reserveren

 

Achter de muziek aan in het Rijksmuseum
(voor volwassenen; in het Nederlands)

Tijdens deze tour ga je op zoek naar muziek in het museum en leer je dat er altijd een dubbele betekenis schuilt achter instrumenten op schilderijen. Van Vermeers brave huisvrouw met haar luit tot een doedelzak die uitnodigt om te dansen. Hoor je de klok in de Gorcumse Poort op het dak van het museum?….zelfs het gebouw maakt muziek!

Zaterdag 19 januari 12:00 – 13:00 door Cas Hieltjes
Reserveren

 

Tekenen in het Rijksmuseum
(voor volwassenen; in het Nederlands)

Is het lang geleden dat je een potlood ter hand nam? Verras jezelf en ga samen met een kunstenaar/docent mee op een tekentour door het museum, je zult ontdekken dat je niet alleen beter, maar ook anders gaat kijken.

Zondag 13 januari 12:00 – 13:00 door Henny Schueler
Reserveren

 

Rijksmuseum: VIP

We zijn er mee bezig… Hou onze website in de gaten!

Datum nog niet bekend