Waarom een rondleiding cadeau geven?

Jouw cadeau zorgt er voor dat gevluchte kinderen op Lesbos de kans krijgen om te stralen tijdens een kunst- of muziekworkshop. Bovendien geef je iemand, die misschien alles al heeft, een bijzondere museumervaring en mooie herinneringen!

 

Wie zijn de mensen achter We See Stars?

We See Stars is een initiatief van professionele rondleiders en museumdocenten die onder andere werken in opdracht van het Rijksmuseum, Van Gogh Museum, Tropenmuseum, Stedelijk Museum, Amsterdam Museum en het Frans Hals Museum.

De groep is heel divers; onder ons zijn kunsthistorici, historici, kunstenaars en antropologen. Wat ons verbindt is een passie voor kunst- en cultuureducatie. Met We See Stars zetten wij ons pro bono in voor Centrum Mosaik.

Een bonte stoet overige professionals op het gebied van kunst, media en cultuur heeft zich bij ons aangesloten: filmmakers, kunstenaars, websitebouwers, programmeurs, muzikanten, planners, vormgevers, een castingdirector, een curator, een drukker en een architect. Dankzij de steun van deze mensen kunnen we dit idee realiseren.

 

Waar gaat mijn geld precies heen?

Centrum Mosaik op Lesbos biedt een warme, veilige plek voor de meest kwetsbare mensen in vluchtelingenkampen op Lesbos. waarmee het centrum duurzame hulp biedt aan honderden vluchtelingen uit 20 landen, die hun leven opnieuw willen opbouwen. Het centrum biedt taalcursussen Engels en Grieks. Vluchtelingen geven zelf taalles in Arabisch en Farsi aan medewerkers van NGO’s. Daarnaast zijn er kunst- en muziekworkshops, danslessen, kinderopvang, yoga en culturele evenementen, vaak ondersteund door kunstenaars, activisten en organisaties van over de hele wereld. Ook wordt er juridische hulp geboden. Mosaik is werkzaam op Lesbos sinds 2016 en heeft inmiddels lessen verzorgd voor meer dan 4000 mensen.

We zijn verplicht om over de rondleidingen 6% BTW (9% in 2019) af te dragen en verder gaat € 0,49 per ticket naar de ticketservice. Want we willen zeker zijn van een veilige en betrouwbare betaalomgeving. Omdat iedereen die meewerkt aan We See Stars dat onbetaald doet, zijn verder alle inkomsten van de actie voor Centrum Mosaik.

Wil je meer geven? Dankjewel!

DONEER DIRECT

 

Waarom Mosaik?

Mosaik is opgericht door bewoners van Lesbos. Bij Mosaik wil men nadrukkelijk solidair, gelijkwaardig en open zijn. Het centrum is in het centrum van de hoofdstad en is voor iedereen open, ook voor lokale bewoners. Lees meer over Mosaik 

 

Hoe kan kunst helpen?

Wij werken voor de grote musea in Amsterdam en zien honderden kinderen per week. Daardoor kennen we het effect van kunst- en cultuureducatie. Kinderen vergeten hun zorgen in een stimulerende en creatieve omgeving. Door samen kunst te maken en te bespreken, komen ze dichter bij elkaar en voelen ze zich meer verbonden. Het gevoel bij een groep te horen wordt hierdoor vergroot en dat is erg belangrijk voor gevluchte kinderen die uit hun sociale omgeving zijn gehaald. Uit wetenschappelijke studies blijkt dat kunst therapeutisch werkt, en het kan helpen bij traumaverwerking. Daarom staan wij – de rondleiders van het Museumplein – voor 100% achter deze actie voor kunstworkshops voor kinderen op Lesbos. En daarom werken we in januari pro bono voor Mosaik.

 

Hebben ze daar niet meer behoefte aan eten?

Er is inderdaad een tekort aan eten. Veel gevluchte families staan dagen in de rij voor drinken en eten, dat vaak ook nog beschimmeld is. Hier lees je meer. 

 

En aan medische hulp?

Ja, er is veel behoefte aan medische hulp. In de vluchtelingenkampen is er een schrijnend tekort aan eten én medicijnen. Veel mensen moeten hun dagelijkse medicatie voor bijvoorbeeld diabetes missen. Hier vind je meer info.

 

Maar…

Wij vinden dat kinderen altijd moeten kunnen spelen en plezier maken, óók en júist in verschrikkelijke omstandigheden. De kunstworkshops van Mosaik bieden kinderen belangrijke afleiding – een moment zonder ‘volwassen’ zorgen over oorlog, eten en medicijnen. Daarnaast biedt Mosaik juridische hulp en taallessen aan voor alle leeftijden. Centrum Mosaik op Lesbos heeft grote behoefte aan materialen voor de kunstworkshops. Wil je geen rondleiding volgen of cadeau geven? Je kunt ook direct doneren. Ga naar Mosaik en doneer direct.

 

Ik hou niet van kunst. Wat nu?

Elke dag ontmoeten we bezoekers die zeggen: ‘Ik hou niet van kunst’. Elke dag horen we aan het einde van onze rondleidingen: ‘Ik vond het zo leuk. Nu ik de verhalen erachter ken, is het meer gaan leven.’ Dus laat je verrassen! Je zult niet de eerste zijn die blij verrast uit een rondleiding komt. Maar je kunt ook iemand anders blij maken met je ticket, of deze actie op een andere manier steunen.

 

Ik wil gewoon alleen geld geven. Kan dat?

Geen probleem, dat kan natuurlijk ook. 

DONEER DIRECT

Waar kan ik terecht met een vraag over mijn ticket of de betaling? 

Ticket kwijtgeraakt, of niet ontvangen? Ging er iets mis met betalen? Ga naar Entranz 

 

Ik heb een ticket cadeau gekregen, maar kan niet op de aangegeven datum/tijd. Wat nu?

Ai, dat is jammer. Helaas kun je de tickets niet ruilen, want We See Stars is een pro bono initiatief van een groep professionele freelance rondleiders. We hebben dus geen kantoor. Misschien kun je iemand anders blij maken met een feel good cadeau? Je kunt je ticket ook aanbieden via www.ticketswap.nl of via social media.

 

Ik wil iets anders vragen, hoe doe ik dat?

Staat je vraag er niet bij? Vul dan het contactformulier hieronder in. We doen ons best om je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden, maar hebben geen klantenservice. We hopen op je begrip.

 

Hoe is de situatie nu op Lesbos?

De leefomstandigheden in vluchtelingenkampen op Lesbos zijn zeer slecht, vooral voor kinderen en andere kwetsbare groepen. Op dit moment zitten er  zo’n 19.000 vluchtelingen vast op de Griekse eilanden. Volgens de ‘Turkije deal’ die de EU sloot in 2016 zouden zij een Griekse asielprocedure moeten doorlopen of teruggestuurd worden naar Turkije. Omdat dit systeem niet werkt zitten zij maanden of zelfs jaren onder verschrikkelijke omstandigheden vast in Griekse vluchtelingenkampen.

Kamp Moria op Lesbos is opgericht in 2016 en biedt plaats aan 2500 mensen. Inmiddels zitten er 9000 mensen waaronder 2000 kinderen. Zij vluchtten met hun ouders voor uitbuiting, mishandeling en verkrachting in landen als Syrië, Irak en Afghanistan. Na een gevaarlijke en beangstigende reis kwamen ze aan in een kamp waar geen slaapplekken zijn en geen dekens of tenten. Het is er koud en vies en en de hygiënische omstandigheden zijn er slecht. Er zijn veel te weinig wc’s en toiletten (70 mensen voor 1 toilet, 80 mensen voor 1 douche). Mensen moeten onder zeiltjes op de grond slapen, ook zwangere vrouwen en jonge kinderen. Zij staan tot 12 uur per dag in de rij voor eten. Er is te weinig te eten en als het er is dan is het vaak beschimmeld. Bovendien is er een tekort aan medicijnen. Hierdoor breken er besmettelijke ziektes uit en hebben mensen last van diarree en huidaandoeningen.

Deze slechte omstandigheden en de uitzichtloosheid van de situatie komt bovenop de oorlogstrauma’s van veel vluchtelingen wat volgens hulporganisaties leidt tot een overweldigend aantal mensen met ernstige psychische problemen zoals paniekaanvallen, psychoses en  Post Traumatisch Stress Syndroom. Geweldsincidenten met messen, verkrachtingen en zelfmoordpogingen (zelfs onder kinderen) komen dagelijks voor.

Hulporganisaties zoals Artsen Zonder Grenzen noemen de situatie mensonterend, beschamend en gevaarlijk en beschrijven de situatie in de kampen als een mental health crisis. Zij spreken van een humanitair rampgebied. Ouders worden radeloos en kunnen niet meer goed voor hun kinderen zorgen die hierdoor zelf getraumatiseerd worden. De uitzichtloosheid van het verblijf en de afwezigheid van onderwijs en werk maakt bewoners depressief. Volgens Artsen Zonder Grenzen worden deze mensen afgestraft en onder onmenselijke omstandigheden hier gehouden terwijl ze het recht hebben om asiel aan te vragen in Europa.Lees er meer over:

NY times: ‘Better to Drown’ : A Greek Refugee Camp’s Epidemic of Misery

NOS: In Griekse vluchtelingenkampen proberen kinderen zelfmoord te plegen

Trouw: Met de avond sluipt ook de wanhoop vluchtelingenkamp Moria binnen

Trouw: Regering wees moedig, neem duizend mensen op uit de kampen op de Griekse eilanden

 

Hoe boek ik een VIP ticket?

We zijn er mee bezig… Hou onze website in de gaten!

 

Lukt het openklappen van deze vragen niet in Explorer of Edge? Gebruik dan een andere browser.